Gå till innehåll
Hem

Ånge införde läkemedelsrobotar läkemedelsautomater – vill stärka den enskildes trygghet och självständighet

Ånge införde läkemedelsrobotar läkemedelsautomater – vill stärka den enskildes trygghet och självständighet

Ånge startade upp sitt arbete med läkemedelsautomater vid årsskiftet 2023/2024 och i början av maj rullades de första läkemedelsrobotarna ut till vårdtagarna i kommunen. –Automaterna är trygga, driftsäkra och robusta, vilket är avgörande i en dygnet-runt-verksamhet som vår, säger Pär Näslund, projektledare läkemedelsautomater och digitaliseringsansvarig på socialtjänsten.


Inför uppstart lät Ånge genomföra Sveriges Kommuner och Regioners nyttoanalys för läkemedelsautomater med faktisk data och mätetal från den egna kommunen, i syfte att synliggöra det potentiella värdet av investeringen. Nyttoanalysen gav ett beslutsunderlag med rekommendation om införande.

– Under våren har vi arbetat omfattande med rutiner, processframtagande, kommunikationsmaterial och bred förankring i socialtjänstens alla verksamheter. Vi har även haft en nära och återkommande dialog med primärvården för att säkra goda förutsättningar avseende förskrivning av dosförpackade läkemedel – som är en avgörande faktor för att arbetssättet ska fungera. Vidare har personal utbildats utifrån deras tilltänkta roller. Vi har tänkt brett och utbildat många för att säkra redundans i verksamheten, säger Pär Näslund.

De har inte varit igång skarpt så länge, men resultaten har inte låtit sig vänta. Alla vårdtagare som hittills erbjudits och tackat ja till en läkemedelsautomat har från dag ett självständigt klarat av att ta sina läkemedel – även om kommunen fortsatte med hemtjänstbesöken parallellt under en utvärderingsperiod.

– Vårt införande har fungerat väl. Nyckeln till detta kan vara det breda för- och förankringsarbete som genomförts tillsammans med alla berörda verksamhetsområden, bistånd, hemsjukvård, hemtjänst, primärvård med flera. Därtill en tight och flexibel projektgrupp med gott stöd från styrgruppen. Vårt tips är således att jobba mycket med förankring och förberedelser och inte stressa fram ett införande, säger Pär Näslund.

Han menar att fördelarna med läkemedelsautomater framför allt handlar om positiva aspekter för den enskilde, där dennes trygghet och självständighet kan stärkas i vardagen. För verksamheten har det förenklat planeringen och planat ut arbetstopparna inom bland annat hemtjänsten – speciellt har personalens stress vid läkemedelsgivning på morgon och kväll minskat.

– Därtill kör vi mindre bil, vilket är positivt både ur klimat- och arbetsmiljöperspektiv. Våra sjuksköterskor och kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska är mycket positiva till en stärkt läkemedelshantering och en höjd patientsäkerhet. Projektet har även bidragit till att ytterligare stärka samarbetet mellan olika yrkesgrupper, säger Pär Näslund.

Ånges mål är att erbjuda läkemedelsautomater till alla som har behov och som är positivt inställda till att ta sina läkemedel.

– Vi vill stärka den enskildes trygghet och självständighet utan att inkräkta på den egna förmågan, säger Pär Näslund.

En av dem som har fått en läkemedelsautomat är Erik, 86 år. Han berättar att det har känts bra och tryggt redan från start.

– Jag bor tryggt med personal nära och kan nu hantera mina läkemedel självständigt. Bättre kan det inte bli! Förut hade jag dosett som tog tid att fylla, samtidigt som jag var orolig för att ladda den fel. Nu är det mycket enklare och personalen vet direkt om jag missar något av mina läkemedel, säger han.

Han menar att han alltid har varit öppen för ny teknik och nya lösningar.


Läkemedelsautomaten är absolut ett bra hjälpmedel. Det känns även bra att mina barn känner sig trygga med att min medicinering blir rätt, säger Erik.

2024-05-31 Arbetsgrupp LÄA

Bildtext:
Några av medarbetarna från Ånge kommun som arbetat med införandet av läkemedelsautomaterna. Från vänster Maud Bruhn, medicinsk ansvarig sjuksköterska, Ann-Sofie Hagemo, enhetschef kommunal hälso- och sjukvård, Anna-Lena Gröden, enhetschef hemtjänsten, Elisabeth Bergman Eriksson, enhetschef hemtjänsten och Pär Näslund, projektledare och digitaliseringsansvarig socialtjänsten.

Dela text