Gå till innehåll
Hem

Vunnen upphandling i Östergötland

Vunnen upphandling i Östergötland

Evondos vann upphandling i tio kommuner – nu får vårdtagarna ett självständigt liv

Evondos har vunnit en upphandling gällande leverans av läkemedelsautomater till tio kommuner i Östergötland.

– Det är väldigt glädjande. Både att vi har fått förtroendet, men också att så många kommuner vill värna sina vårdtagares självständighet och personalens arbetsmiljö, säger Klaes Göransson, vd på Evondos.

Evondos läkemedelsautomat hjälper vårdtagaren att ta sin medicin på rätt tid och i rätt dos. Läkemedelsautomaten signalerar när det är dags att ta medicinen, vårdtagaren får trycka på en knapp och ut kommer ett dosförpackat läkemedel. Om vårdtagaren inte tar sin medicin går ett larm till vårdgivaren och personalen ser till att medicinen tas.

– En läkemedelsautomat ger vårdtagaren ett friare liv. Personen behöver inte sitta och vänta på att vårdpersonal ska komma och ge medicinen, utan den kan ta sin medicin på egen hand. Det skapar större självständighet, samtidigt som hemtjänstpersonalen slipper arbetstopparna morgon och kväll då många ska ha sin medicin samtidigt. Det behövs inte lika mycket delegerad personal och det blir lättare att lägga scheman, säger Klaes Göransson.

Nu har Evondos vunnit en upphandling avseende läkemedelsautomater i tio kommuner i Östergötland. Kommunerna är Boxholm, Finspång, Kinda, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vimmerby, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög. Åtvidaberg och Kinda var redan i gång med implementeringen av läkemedelsautomater innan upphandlingen, Söderköping startar nu med utbildning i början på juni – och övriga kommuner startar succesivt upp i höst eller nästa år. 

– Åtvidabergs kommun var en av de första kommunerna i Östergötland som implementerade läkemedelsautomater. Vi ser det som en win-win för både brukare och personal. För brukare ger det en möjlighet till ett fortsatt självständigt liv, och för personal sparar det både arbets- och restid – tid vi kan lägga där våra varma händer behövs. Vi har ett tjugotal automater i kommunen just nu, varav merparten i hemtjänsten. Det finns ett politiskt beslut i Åtvidaberg om ”digitalt först”. Läkemedelsautomater är ett bra och tydligt exempel på att vi skapar rätt effekter, säger Sara Waernér, socialchef i Åtvidaberg.

Dela text