Gå till innehåll
Hem

Umeå har delat ut sin 500 000:e dos från läkemedelsrobotarna – ”fungerar jättebra”

Umeå har delat ut sin 500 000:e dos från läkemedelsrobotarna – ”fungerar jättebra”

Nu har Umeå kommun delat ut sin 500 000:e dos läkemedel från läkemedelsrobotarna från Evondos

– Det fungerar fantastiskt bra. Vi är så glada över att kunna bidra till att fler får ett självständigt liv hemma, säger Emil Forsberg, digitaliseringschef på äldreomsorgsförvaltningen i Umeå kommun.

Evondos läkemedelsrobotar hjälper hemsjukvårdspatienter att alltid ta rätt medicin vid rätt tidpunkt. Roboten signalerar med talade instruktioner, ljudsignaler och skriftliga instruktioner när det är dags att ta medicinen. Dospåsen matas ut ur roboten och om inte patienten tar medicinen går ett larm till vårdgivaren.

Umeå kommun införde Evondos läkemedelsrobotar 2018 och har i dagsläget cirka 130 enheter ute hos patienter. De som erbjuds en läkemedelsrobot är patienter som bland annat är positivt inställda till sin medicinering, har tillräcklig kognitiv förmåga att hantera läkemedelsroboten samt tillräcklig syn och hörsel för att kunna ta emot aviseringen som roboten ger.

Nu har Umeå kommun delat ut sin 500 000:e dos läkemedel via robotarna. Något som frigör resurser till andra vård- och omsorgsinsatser samt skapar en ökad självständighet för den enskilde.

– Att patienten har möjlighet att ta sin medicin själv istället för att personal ska komma och dela ut läkemedel, skapar mer tid för medmänsklig vård. Dessutom behöver inte patienten anpassa sig efter verksamhetens planering, vilket skapar en stor självständighet. Personalens arbetsflöde förbättras också och stressen minskar. Många patienter ska dessutom få sina läkemedel vid samma tidpunkter, men har de en läkemedelsrobot så kapas de höga arbetstopparna, säger Emil Forsberg.

Majoriteten av de som har läkemedelsrobot finns inom äldreomsorgen, uppdelat rent nämnd- och förvaltningsmässigt. 90 procent av dem är 65 år och uppåt och ungefär 10 procent finns inom stöd och omsorg.

Emil Forsberg berättar att läkemedelsrobotarna är uppskattade får gott betyg av vårdtagarna patienterna och att det även fungerar bra i arbetsgrupperna.

– En läkemedelsrobot skapar ett friare liv och större självständighet, vilket alla uppskattar. Medicineringen blir också säkrare och det skapar trygghet hos både patienten och eventuella närstående, säger Emil Forsberg

Dela text