Gå till innehåll
Hem

Läkemedelsautomater i assisterat läge har revolutionerat medicinhanteringen

Läkemedelsautomater i assisterat läge har revolutionerat medicinhanteringen

Under början på 2025 kommer Evondos att lansera läkemedelsautomater i assisterat läge. Men redan för ett år sedan initierades en pilot tillsammans med Lycksele kommun där de hoppades se effekter som säkrare läkemedelshantering för vårdtagarna och större flexibilitet för personalen. 

Piloten är nu avslutad och läkemedelsautomater i assisterat läge är en del av det dagliga arbetet som ett nytt arbetssätt.

Hur fungerar assisterat läge?

  • Automaten laddas på samma sätt som i självständigt läge av sjuksköterska eller delegerad personal
  • Läkemedel kan endast tas ut på ordinerad tid och missade doser hamnar i låsta facket precis som i självständigt läge
  • Automaten larmar till personalen i stället för till vårdtagaren när det är dags för vårdtagaren att ta sina läkemedel
  • När personalen tar ut läkemedel ur automaten krävs det en dubbelsignering, först när de tar ut läkemedlet och sedan måste de bekräfta att läkemedlet är taget
  • Assisterat läge bidrar till en säkrare läkemedelshantering med spårbarhet

Lycksele kommun har som första kommun i Norden infört läkemedelsautomater i assisterat läge på särskilt boende under 2024. Vi har träffat Enhetschef Johanna Tossman, Verksamhetsutvecklare Ann-Christin Linder och Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska Lars Hortlund i Lycksele kommun för att höra deras reflektioner ett år efter införandet. Läs intervjun nedan.

På äldreboendet Skytten i Lycksele blev december 2023 starten för ett nytt kapitel i medicinhanteringen. En innovativ modell med läkemedelsautomater i assisterat läge introducerades, och resultaten blev väldigt goda. Planeringsproblem, stress och avvikelser, som tidigare belastade både personal och vårdtagare, är nu ett minne blott.

– Behovet av förändring kom från att vi hade många personer som inte kunde klara den ordinarie medicindelegeringen. Det skapade stora planeringsproblem och en hög arbetsbelastning för den delegerade personalen, berättar Johanna Tossman, Enhetschef på Skytten.

Läkemedelsautomater i assisterat läge hanteras inte av vårdtagaren, utan är endast av personalen. Johanna Tossman berättar att Skytten tidigare hade stora problem med att säkerställa medicineringen till vårdtagarna, men nu när läkemedelsautomater i assisterat läge införts så fungerar allt mycket bättre.

– De vårdtagare som har en automat i assisterat läge har en egen automat på sina rum. Personalen får ett meddelande när det är dags för vårdtagaren att ta sina läkemedel. Personalen loggar då in i automaten och tar ut rätt medicin i rätt tid till rätt vårdtagare, säger Johanna Tossman.

Hon tillägger:
– Det här har underlättat otroligt för oss. Tidigare har alla dessa vårdtagare behövt en personal med full delegering, men full delegering krävs inte för att ge medicin från en

läkemedelsautomat. Istället har vi infört en lättare delegering som nu innebär att i princip all vår personal har rätt att ge medicin från en läkemedelsautomat.

– Vi har inte haft några avvikelser alls kopplade till medicinhanteringen sedan vi införde systemet. Det är en enorm trygghet både för personalen och brukarna, säger Ann-Christin Linder, Verksamhetsutvecklare i Lycksele kommun.

Tidigare var belastningen stor för personal med full delegering, framför allt om någon annan med delegering blev sjuk.

– Vi fick ofta kalla in extra personal och många gånger blev det övertid, särskilt vid akuta situationer. Situationen var inte rolig för personal med delegering. För personalen har den nya modellen inneburit både minskad stress och ökad trygghet. Det har blivit mycket enklare för de som tidigare var ensamma ansvariga för delegeringen. Nu kan vi fördela arbetsuppgifterna bättre, säger Lars Hortlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Lycksele kommun.

lycksele bild ssk

Ekonomiska och praktiska vinster

Med ett effektivt system på plats ser ledningen även ekonomiska fördelar. Sjukfrånvaron har minskat och arbetsmiljön förbättrats, samtidigt som de totala avvikelserna på hela boendet har minskat med 40 procent på årsbasis.

– Då läkemedelsautomaterna påminner att det är dags för någons medicin, så påminns även fullt delegerad personal om att deras patienter också ska ha medicin. Vi tror också att minskad stress till följd av att inte längre vara helt ansvarig för medicinen hos tolv brukare och ibland 24 har lett till mindre stress runt momentet medicingivning och det i sig har lett till färre läkemedelsavvikelser, säger Ann-Christin Linder.

Även dagsplaneringen har blivit enklare, vilket Johanna Tossman beskriver som en avgörande förbättring.

– Det är enklare att fördela uppgifter, vilket gör arbetet mindre stressigt och mer balanserat, säger hon.

På Skytten har idag 35 brukare av 51 boende en läkemedelsautomat i assisterat läge.

– Det har varit en resa att få allt på plats, men vi ser tydligt att det fungerar. Medarbetarna växer i sina roller – och resultaten talar för sig själva, säger Johanna Tossman.

Med hjälp av den nya tekniken har äldreboendet tagit stora steg mot en säkrare vård och en bättre arbetsmiljö.

MAS:en Lars Hortlund hade vissa farhågor före införandet – skulle man kringgå reglerna kring läkemedelshantering och hur skulle patientsäkerheten bli? Skulle personalen, som inte klarat av att få full delegering, kunna hantera läkemedelsautomaterna?

– Mina farhågor släppte snabbt. Vi har en särskild utbildning för de som ska ha delegering för läkemedelsautomaterna och det har fungerat bra. Med facit i hand har vi inga avvikelser på patienterna som har en automat i assisterat läge. Då är det större bekymmer med de patienter som inte har en automat. Jag är jättenöjd över införandet, säger han.

- Assisterat läge är något som efterfrågats av kunder och därefter har funktionen tagits fram i nära samarbete med dem. Det har varit fantastiskt att få förmånen att på nära håll följa Lycksele kommun under deras implementering av assisterat läge på särskilt boende. Vi har lärt oss mycket under resans gång och att nu få se Lyckseles fina resultat med assisterat läge är jättekul. Intresset är stort från andra kommuner runt om i landet och jag ser fram emot lanseringen i början på nästa år, Hanna Bengtis, Regional Försäljningschef, Evondos.

Vill du se ett webinar med Lycksele kommun och deras erfarenheter av assisterat läge?
Registrera dig här!

Registrera dig här för att kunna se webinaret

Dela text

Vill du veta mer?

Evondos läkemedelsautomat är designad för att förbättra vårdtagarnas säkerhet, självständighet och generella välmående genom att självständigt kunna sköta sin läkemedelshantering på ett tryggt sätt i det egna hemmet.