Gå till innehåll
Hem

Läkemedelsgivare i assisterat läge på äldreboende Lycksele kommun – först i Sverige

Läkemedelsgivare i assisterat läge på äldreboende Lycksele kommun – först i Sverige

Högre läkemedelssäkerhet för vårdtagarna och större flexibilitet – det hoppas Lycksele kommun kunna uppnå med läkemedelsgivare i assisterat läge som just nu testas på äldreboende.

Som först i Sverige har Lycksele, som redan har läkemedelsgivare ute hos vårdtagare i hemmet, börjat dela ut medicin på ett vårdboende från en automat i assisterat läge. Assisterat läge innebär att automaten är låst för vårdtagare, men att personal kan plocka ut läkemedel och dela ut till rätt person. Automaten är tyst och larmar inte så den stör vårdtagarna, men den larmar som vanligt till personalen om medicinen inte plockas ut. Delegerad personal och sjuksköterskor fyller på roboten med rätt medicin, men själva överlämnandet av medicin till vårdtagare kan göras av personal som är tränad på roboten – oavsett delegering eller ej.

Ökar säkerheten och följsamheten
– Det här ökar säkerheten och följsamheten i medicineringen – rätt medicin i rätt tid, till rätt person. Tidigare har vi kunnat ha en hög andel läkemedelsavvikelser, som ibland orsakats av att en enda personal har ansvarat för medicinerna till alla boende på avdelningen. Med hjälp av detta hoppas vi få en säkrare läkemedelshantering och en minskning av avvikelserna, säger Ann-Christin Linder, verksamhetsutvecklare för Nära Vård, Lycksele kommun.

Ökar flexibiliteten för personalen
Läkemedelsgivarna ökar även flexibiliteten för personalen och underlättar schemaläggningen eftersom man inte blir lika beroende av delegerad personal.

– Att använda assisterat läge gör att personer som av olika anledning inte klarar läkemedelsdelegering ändå kan ge medicin. Läkemedelsgivare ökar också säkerheten kring läkemedel och ger en bra kontrollfunktion så att inget blir missat då larm och påminnelser går ut, säger Johanna Tossman, enhetschef för Skyttens äldreboende i Lycksele kommun.​

På boendet finns alltid delegerad personal på plats och vid larm är det en sjuksköterska som fattar beslut om åtgärd.

- Det känns väldigt spännande att följa Lyckseles arbete med våra läkemedelsrobotar i assisterat läge på äldreboende. De är riktiga pionjärer som verkligen har sett nya möjligheter med denna funktion och vågar testa! Jag ser fram emot att se resultaten senare i vår och att positiva erfarenheter sen kan spridas även till andra kommuner! säger Hanna Bengtis, Regional Försäljningschef, Evondos.

 

Dela text

Vill du veta mer?

Evondos läkemedelsautomat är designad för att förbättra vårdtagarnas säkerhet, självständighet och generella välmående genom att självständigt kunna sköta sin läkemedelshantering på ett tryggt sätt i det egna hemmet.