Gå till innehåll
Hem

Kungsbacka har placerat ut över 100 läkemedelsautomater på ett år

Kungsbacka har placerat ut över 100 läkemedelsautomater på ett år
Kungsbacka i Hallands län har haft Evondos läkemedelsautomater sedan 2023 och har redan implementerat över 100 robotar. Personalen nämner det goda samarbetet i arbetsgrupperna som en stor framgångsnyckel.

– Och så har vi varit positiva och vågat prova, säger Angelica Barklund, som jobbar som omsorgspersonal och koordinator.

Sjuksköterskan Emma Alfredsson och vårdbiträdet Erik Bergh var de första som började arbeta med läkemedelsautomaterna i kommunen och de har varit med och utvecklat processen.

De menar att samarbetet har varit viktigt för att få ett bra flöde och för att kunna sprida ut automaterna till rätt vårdtagare. I dag har kommunen runt 115 robotar ute, men de hoppas på fler.

– Vi har jobbat tätt ihop med hemtjänsten och fick tidigt förslag från sjuksköterskorna om vilka patienter som skulle kunna passa för en automat. Vi har också jobbat mycket med uppföljning. Hur har det gått för vårdtagaren – vad har gått bra och vad har gått mindre bra, säger Emma Alfredsson. Anna Eriksson är undersköterska och Evondosansvarig i sin hemtjänstgrupp. Hon betonar vikten av att bland annat ha drivande sjuksköterskor i personalgruppen, som peppar arbetslaget och som tydligt ser den nytta automaterna faktiskt gör hos vårdtagarna.

– För vår del har nog personalens oräddhet och delaktighet varit en framgångsfaktor i implementeringen av Evondos, säger hon.

– Ja, och att personalen varit så positiv och öppen för att vårdtagarna ska känna sig trygga med att använda läkemedelsautomater, säger Angelica Barklund.

Hon säger att det är viktigt för ett positivt resultat att tydligt förklara för vårdtagaren hur en Evonodsautomat fungerar.

– Men också att förklara – både för vårdtagaren och anhöriga – att läkemedelsautomaten inte är en ersättning för personlig kontakt, utan snarare en hjälp för att vårdtagarna ska kunna ta sin medicin själva. Istället ger en läkemedelsautomat personalen mer tid för medmänsklig vård och samtal, säger Angelica Barklund.

Hon tillägger att implementeringen av Evondos läkemedelsautomater har förbättrat deras arbete och att det har minskat stressen i personalgruppen. Framför allt vid arbetstoppar vid morgon och kväll då många vårdtagare ska ha medicin samtidigt.

Eric Bergh håller med.

– Automaterna har verkligen underlättat planeringen och delegeringen av arbetsuppgifter. Dessutom ser vi hur otroligt mycket mer självständiga våra vårdtagare har blivit. Det är roligt att se, säger han.

Deras gemensamma råd till andra kommuner som vill implementera läkemedelsautomater är:

– Våga prova – och var positiva!

Dela text

Vill du veta mer?

Evondos läkemedelsautomat är designad för att förbättra vårdtagarnas säkerhet, självständighet och generella välmående genom att självständigt kunna sköta sin läkemedelshantering på ett tryggt sätt i det egna hemmet.