Kramfors kommun är först i Sverige med att använda läkemedelsroboten Evondos Anna. Den fungerar som en vanlig läkemedelsrobot, men har även en videofunktion som gör att vårdgivaren kan ringa upp vårdtagaren via videosamtal och genomföra trygghetssamtal, kolla blodsocker och se till att vårdtagaren tar sin medicin.
– Vårdtagaren blir mycket mer självständig och vår personal sparar otroligt mycket tid i bilen, säger Madelen Eriksson, enhetschef på Höga Kusten hemtjänst.
Hemtjänsten i Kramfors har haft läkemedelsrobotar i ungefär ett och ett halvt år. De har använt sig av roboten E300, som säger till när vårdtagaren ska ta sin medicin – i rätt tid och i rätt dos – och som larmar till personalen om denne inte tar medicinen.
Just innan jul 2023 införde kommunen Evodnos nya läkemedelsrobot Anna, med videofunktion, i några av hemtjänstgrupperna. Det är man först med i Sverige!
– Det har fungerat bra. Det är framför allt viktigt med välfärdsteknik för oss som har stora avstånd i kommunen. För en hemtjänstpersonal kan det ibland vara en 45 minuter lång bilresa enkel väg för att lämna ut medicin. Så vi är väldigt tacksamma för våra Evondos, både E300 och Anna, säger Madelen Eriksson.
I och med att så mycket tid sparas tack vare robotarna får personalen helt andra möjligheter till mer medmänskliga insatser – att småprata om ditt och datt med vårdtagaren. Och videosamtalen öppnar upp för nya typer av samtalsämnen.
– Jag har en vårdtagare som älskar att virka och ibland visar hon upp de alster som hon tillverkat under dagen. Och tekniken funkar bra, även för de äldre. De tycker att det är roligt med kameran, säger Krister Larsson, personal på hemtjänsten och så kallad superanvändare på Evondos läkemedelsrobotar, vilket innebär att han ingår i teamet som bland annat plockar ut nya patienter som kan ha Anna hemma.
Videofunktionen innebär också att vårdpersonalen kan övervaka att vårdtagaren faktiskt tar sin medicin. De kan även kontrollera patientens blodsocker genom att vårdtagaren håller upp sin sockermätare framför kameran.
– Tekniken ger fantastiska möjligheter, säger Krister Larsson.
De Anna-robotar som Kramfors har hittills, är utplacerade hos vårdtagare som det är långa avstånd till. Men hela tiden funderar man över nya vårdtagare som passar för Evondos Anna eller en E300.
Kramfors har lyckats bra med implementeringen av läkemedelsrobotarna redan från första början och de har ett gott samarbete över hela kommunen. Till exempel kunde man bara efter några få veckors användande av läkemedelsrobotar, förbättra personalens scheman så att de som jobbade till 22 fick sluta en kvart tidigare.
Enligt Madelen Eriksson är några av framgångsfaktorerna att man har vågat testa sig fram.
– Man måste våga vända och vrida och backa. Vara öppensinnad och tänka åt alla håll. Vi har en otroligt duktig och engagerad personal. Vi har ett teamarbete där vi hela tiden strävar efter att se effekterna, säger hon.
– Ja, och vi har hela tiden våra vårdtagare i åtanke. Det ska bli så bra som möjligt för dem. En del är väldigt ensamma och vill ha våra besök, medan andra vill vara självständiga och absolut inte ha några besök av oss. Genom att ringa upp dem via Evondos Anna med video istället för att besöka dem och kolla att allt är bra, gör man mindre intrång i deras vardag, när de till exempel har besök hemma. Det känns bra. Vi säkerställer patientsäkerheten samtidigt som vi ger självständighet och högre livskvalitet till de som önskar, säger Krister Larsson.
Just nu planerar Kramfors att placera ut fler Evondos Anna i kommunen.