Gå till innehåll
Hem

Fick läkemedelsrobot – livet förändrades totalt för hela familjen

Fick läkemedelsrobot – livet förändrades totalt för hela familjen
När Erik, 26 år, fick en läkemedelsrobot förändrades hans och föräldrarnas liv fullständigt. Oron över medicineringen släppte, epilepsianfallen försvann och Erik fick ett mer självständigt liv.
– Det här är en jättelättnad, helt otroligt, säger pappan Jonny.

Erik föddes med sjukdomen Tuberös skleros, vilket har medfört att han har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Han har även diagnoserna epilepsi, cystor på njurar samt ångest och tvång. Erik är i dag 26 år och klarar mycket själv, han bor sedan en tid tillbaka i egen lägenhet och jobbar 100 procent på Samhall.

– Att flytta hemifrån var en stor omställning för Erik och även för oss föräldrar. Det var många funderingar kring hur han skulle klara allt som en flytt innebär, säger mamman Charlotte.

Erik får hjälp av boendestödjare med att handla och laga mat, men tvätt och städ klarar han själv. Den största oron var dock hans medicinering. Han tar sina mediciner två gånger om dagen – och det är viktigt att det sker vid samma tidpunkt varje dag, för att framför allt förhindra epilepsianfall.

– När Erik bodde hemma hade vi koll på att medicinen togs, med ständiga påminnelser, men Erik var ibland osäker på om han tagit medicinen eller inte, trots att vi hade påmint. Efter flytten fortsatte vi med samma rutin. Det blev många telefonsamtal och osäkerhet om medicinen tagits på rätt sätt eller ej. Jag cyklade till honom i princip varje morgon och kväll för att säkerställa att han tagit sin medicin ur dosetten, säger Charlotte.

– Ja, och han blev så klart irriterad över vårt ”tjat” och upplevde att vi inte litade på att han kunde ta sin medicin, säger Jonny.

Charlotte och Jonny försökte få hjälp från boendestöd med att påminna och kolla om medicinen tagits, men eftersom de inte jobbar hela dygnet så var det inte möjligt.

– Det var riktigt kämpigt om jag ska vara ärlig. Har man inte varit med om det kan man nästan inte förstå vilken oro det är. Erik kunde ringa mig från jobbet och säga att han var osäker på om han tagit medicinen på morgonen. Då var det bara att sätta sig på cykeln och ta sig hem till honom och kontrollera dosetten. Hade han inte tagit medicinen fick jag åka och lämna den till honom på hans jobb och sedan cykla tillbaka till mitt. Var vi än var – hos bekanta, på bio eller på restaurang – fick vi alltid vara beredda på att rycka ut. Och att resa bort någonstans var det nästan inte tal om, säger Jonny.

Jonny jobbar på Hjälpmedelscentralen, HMC, i Jönköping och en dag fick han nys om att det kommit in en ny produkt – en läkemedelsrobot.

– Jag satt och åt lunch med en kollega när han nämnde roboten. Jag började fundera och sa att det låter som något min son skulle kunna ha, säger Jonny.

Sagt och gjort. Efter två veckor stod läkemedelsroboten i Eriks nya hem och sedan dess har han inte missat en enda dos eller fått ett enda epilepsianfall.

– Han är lugnt och trygg i att han har tagit sin medicin. Han känner sig självständig och vuxen och slipper att vi föräldrar lurpassar på honom hela tiden. Det går inte att beskriva. Och för oss som har ansvaret vid sidan om Erik är det en jättelättnad. Vi kan släppa oron och

tanken på hans medicinering – dessutom kan vi lägga barndomens tjat bakom oss, vilket är en stor lättnad för oss alla, säger Charlotte.

Från läkemedelsroboten får Erik tydliga påminnelser om när det är dags, vilket medför att medicinen tas på rätt tidpunkt, och inte glöms bort. Om han inte skulle ta sin medicin skickas ett meddelande till Charlotte och Jonny som kan följa upp vad som strulat, vilket ännu inte har hänt.

Charlotte och Jonny ansvarar också för påfyllnaden av roboten. Var fjortonde dag kan de hämta ut nya dosförpackade läkemedel på apoteket och fylla roboten med.

– Vi har fått en utbildning i detta, men det är väldigt enkelt om man följer instruktionerna, säger Jonny.

De tror båda att det finns många som skulle behöva en läkemedelsrobot för att förenkla sina liv, men de vet inte om att möjligheten finns.

– Jag tro att om en person får sin medicin i rätt mängd vid rätt tillfälle så gynnar det inte bara den personen utan samhället i stort i form av minskade kostnader. Forskningen finns, medicinen är framtagen, men vad hjälper det om patienten inte får i sig den? Jag är övertygad om att läkemedesrobotar avlastar sjukvården något enormt, säger Jonny.

Erik är väldigt stolt över sin läkemedelsrobot och har den helt öppet i sitt badrum.

– Ibland om han har personal hos sig så kan de undra vem som pratar inne på toaletten, säger Charlotte och skrattar.

– Ja, då svarar han att det är min sambo Lena, säger Jonny.

De är enormt tacksamma över läkemedelsroboten från Evondos.

– Att äntligen hitta en lösning som avlastar både oss och Erik var mer än vad vi hade kunnat hoppas på, säger Charlotte.

 

 

*Evondos rekommenderar att läkemedelsroboten står placerad på ett ställe där den inte kan komma i kontakt med vatten eller stå i direkt solljus.

Dela text