Gå till innehåll
Hem

Evondos vinner upphandling om läkemedelsrobotar i Helsingborg

Evondos vinner upphandling om läkemedelsrobotar i Helsingborg

 

Evondos har vunnit en ny upphandling i Helsingborgs kommun gällande läkemedelsrobotar. Upphandlingen genomfördes tillsammans med it-företaget Atea Sverige som är avtalsägare.

– Det är väldigt glädjande. Läkemedelsrobotar effektiviserar hemsjukvården enormt mycket, vilket gynnar både personal och vårdtagare. Med en läkemedelsrobot får vårdtagaren ett betydligt friare liv, säger Klaes Göransson, vd på Evondos.

Evondos läkemedelsrobotar hjälper vårdtagaren att ta sin medicin på rätt tid och i rätt dos. Läkemedelsroboten signalerar när det är dags att ta medicinen, vårdtagaren får trycka på en knapp och ut kommer ett dosförpackat läkemedel. Om vårdtagaren inte tar sin medicin går ett larm till vårdgivaren och personalen ser till att medicinen tas.

 

– En läkemedelsrobot skapar större självbestämmande åt vårdtagaren. Personen behöver inte sitta och vänta på att vårdpersonal ska komma och ge medicinen, utan den kan ta sin medicin på egen hand. Om vårdtagaren ska på resa kan den också plocka ut läkemedel ur roboten på förhand och ta med – det blir en otroligt mycket större frihet, säger Klaes Göransson och tillägger:

 

– Dessutom slipper hemtjänstpersonalen arbetstopparna morgon och kväll då många ska ha sin medicin samtidigt. Det behövs inte lika mycket delegerad personal och det blir lättare att lägga scheman.

 

Tillsammans med Atea har Evondos nu vunnit upphandlingen om läkemedelsrobotar i Helsingborgs kommun. Det är en helt ny upphandling och Klaes Göransson är glad över förtroendet.

 

– Det känns väldigt roligt för oss, men framför allt för att Helsingborg vill värna sina vårdtagares självbestämmande och personalens arbetsmiljö, säger han.

 

– Vi är jätteglada att vi nu genom detta vunna avtal ger brukare i Helsingborg chans att nyttja värdeskapande teknik i hemmet. Det är alltid spännande när fler medborgare får möjlighet att använda teknik som gagnar självständighet för den enskilde men även frigör tid för vårdpersonal att ge omsorg till de med störst behov, säger Malin Sölsnaes, chef för digitalisering Vård & omsorg på Atea.

 

Inera och Statens kommuner och regioner, SKR, har tagit fram nyttokalkyler i flera kommuner som visar på en väldigt god Return on Investment då det gäller läkemedelsrobotar, vilket ofta gör det till förstahandsvalet när det kommer till ny välfärdsteknik.

– Läkemedelsrobotar är en del av lösningen på krisen vi har inom vården då antalet äldre blir fler samtidigt som antalet arbetsföra inte ökar i samma takt. Vi på Evondos ser värdet av att samarbeta med hela ekosystemet för att införa välfärdsteknik i kommunerna. Det kan till exempel handla om integration med andra verksamhetssystem, vilket i detta fall innebär Atea. Tillsammans hjälps vi åt att lösa krisen, säger Klaes Göransson.

 

Läkemedelsrobotarna ska levereras till Helsingborg med start hösten 2024.

Dela text